Tietoa rodusta
Käyttötarkoitus
Saksassa alettiin jalostaa pinsereitä ja snautsereita nykyiseen muotoonsa 1870-luvun lopulla. Tällöin syntyi pinserien pentueissa kääpiökokoisia yksilöitä, joita kuitenkin pidettiin liian pieninä tehokkaiksi rottakoiriksi ja siksi ne yleensä lopetettiin. Eloon jätetyt yksilöt osoittautuivat kuitenkin terveiksi ja lisääntymiskelpoisiksi ja vähitellen huomattiin, että ne olivat paitsi erittäin elinvoimaisia myös vilkkaita ja hauskoja seurakoiria.
Kääpiöpinseri on nykyisin käyttötarkoitukseltaan pääasiallisesti seurakoira, mistä on moneen eri harrastukseen.
Luonne ja käyttäytyminen
Kääpiöpinseri on eloisa, valpas, temperamenttinen ja itsevarma. Pienestä koostaan huolimatta kääpiöpinseri ei ole mikään sylikoira vaan toimelias ja reipas, lähes väsymätön, aktiivisen ihmisen seuralainen. Koiran käsiteltävyyteen ja sosiaalistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä mihin pentu pienenä tottuu, sitä se ei isonakaan hätkähdä. Kääpiöpinserin pienen koon ei saa antaa hämätä, myös pieni koira tarvitsee pienestä pitäen johdonmukaisen koulutuksen ja reilut, selkeät säännöt.
Pieneksi koiraksi kääpiöpinseri jaksaa liikkua paljon. Kääpiöpinserin kanssa voi halutessaan harrastaa monipuolisesti erilaisia koiraurheilulajeja, esimerkiksi tokoa, agilitya tai vaikkapa raunioita.
Rotumääritelmän mukaan kääpiöpinserin eloisuus, temperamentikkuus, itsevarmuus ja luonteen tasaisuus tekevät siitä miellyttävän koti- ja seurakoiran. Hylkääviä virheitä ovat arkuus, aggressiivisuus, vihaisuus, liika epäluuloisuus tai hermostuneisuus. Vanhassa, ennen vuotta 2000 käytössä olleessa rotumääritelmässä kääpiöpinserin on luonnehdittu olevan "valpas, pienestä koostaan huolimatta erinomainen vahti".
Yleisimmät asiat terveydestä
Kääpiöpinseri on edelleen keskimääräistä terveempi ja pitkäikäinen rotu. Kuten millä tahansa koirarodulla, myös kääpiöpinsereillä esiintyy joitakin jalostuksellisesti huomioonotettavia sairauksia. Kääpiöpinserit kuuluvat Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA), jossa pentujen rekisteröinnin ehtona on silmien ja polvien tutkiminen pentueen vanhemmilta. Rotuyhdistyksen tavoitteena on saada tutkimus- ja jälkeläistietoa kaikista, myös ns. kotikoirista. Tällä hetkellä voimassa olevat määräykset löytyvät rotujärjestön sekä Suomen Kennelliiton internet-sivuilta.
Enemmän tietoa rodusta löytää sivulta https://www.skpin.com/rotu/